Algarves huvudort Faro

Faro som ligger i det soliga och härliga Algarve, så långt man kan komma söderut i Portugal, är regionen Algarves huvudort. Det är inte en så särskilt stor stad med sina 50 000 invånare, men har ändå blivit en central plats i Algarve. För de allra flesta som reser till den här delen av Portugal är Faro den första orten de ser. Varför? Jo, den internationella flygplatsen ligger här och det är alltså på Faro flygplats man hamnar först, innan man beger sig till sin slutdestination. Det är också precis det de allra flesta gör; tar sig ut till andra orter och resorts och därmed lämnar Faro bakom sig. Detta är dock lite synd, eftersom Faro faktiskt har en hel del att erbjuda besökaren.

Till att börja med ligger Faro längs en av Europas allra vackraste kuststräckor; här finns miltals med härlig strand som vid en inflygning är riktigt mäktig att beskåda. Efter ankomsten till flygplatsen har man endast en kort taxiresa (eller buss, om man föredrar det) in till staden. Det finns en mängd olika boenden i staden där man kan bo centralt till rimliga priser. Som huvudort har Faro ett relativt stort utbud av både butiker, restauranger och kaféer. Det finns också en mängd aktiviteter att välja bland, eftersom Faro trots allt ligger alldeles vid kusten. Många ägnar sig åt vindsurfning och dykning, eller tar sig fram med kajak om man inte skulle råka ha en egen segelbåt. Det finns också fantastiska möjligheter att ägna sig åt golf; det finns många som besöker Portugal enbart för möjligheten att spela golf i skönt klimat på mycket bra golfbanor.

Från Faro har man nära till bad, dels alldeles vid stadens fot och dels genom att bege sig lite längre utanför staden. Som redan nämnts finns milsvida stränder alldeles i närheten och man har dessutom möjlighet att med passagerarfärja ta sig ut till en av de många öar som finns i Faros skärgård. Populär är bland annat Praia da Rocha, som erbjuder både härliga badstränder och dramatiska klippformationer. Hit flockas både turister och lokalbor för att ta ett dopp i det sköna vattnet och ligga och sola sig på den fina sandstranden. Matställen finns inom gångavstånd om man skulle börja bli lite hungrig.

Faro som stad är också en utmärkt utgångspunkt för utflykter i regionen, ja till och med utanför regionen. Till att börja med har man tillgång till tåglinjen, som går längs hela Algarvekusten. Det gör det lätt att ta sig till en rad olika platser utan att behöva ha bil. Med tåget kan man ta en tur till charmiga småstäderna Lagos och Tavira, eller till många andra små byar och platser där man kan hitta nya smultronställen och badställen. Om man så önskar kan man också ta tåget till Lissabon, som man når på 3 1/2 timme. På så sätt kan man kombinera bad med storstad och skapa en riktigt dynamisk och rolig resa. Det är också möjligt att ta bussen till Spanien, eftersom det går linjetrafik till Sevilla.